De dirigent

(foto Peter Vlottes)

Gert-Jan Hoekstra

Gert-Jan Hoekstra is sinds zijn 11e al actief bezig met muziek en komt ook uit een muzikale familie. Eerst heeft Gert-Jan zich jarenlang bekwaamd op orgel en piano en vanaf zijn 19e heeft hij zich op koorzang gestort. Hij heeft zelf ook veel in koorverband gezongen ook het zgn practicumkoor van de MDO (Meerjarige Dirigenten Opleiding) hier werden verschillende dirigenten opgeleid, dit was in 1983. Vanaf die tijd is hij ook meer gaan dirigeren.

Jaren later heeft Gert-Jan zelf ook de MDO-opleiding gevolgd en met goed gevolg afgerond. Daarna nog jarenlang een groot opera- en operettekoor geleid. Het begeleiden op piano vindt hij ontzettend leuk werk. Muziek is absoluut zijn passie. Gert-Jan arrangeert zelf ook koormuziek.

Momenteel geeft hij leiding aan Solid en gemengd koor Vocal Chain. Sinds drie jaar leidt hij ook een vrouwenpopkoor uit Leeuwarden Switch wat inmiddels goede resultaten boekt. Hij vindt het heel spijtig dat het homokoor Onder Anderen in 2012 is ontbonden. Hier heeft Gert-Jan altijd met verve leiding aan gegeven.

Hij vindt het belangrijk dat je aan een koor kunt zien dat er plezier aan wordt beleefd. “Technische perfectie raakt mij niet (hoewel mooi meegenomen is) emotie wel en muziek is emotie. Tevens zijn een vlotte presentatie en verzorgde koorklank twee belangrijke aspecten om goed voor de dag te kunnen komen, de koorleden moeten elkaar aanvoelen en eventueel aanvullen”.

“Mijn liefde voor de muziek is onvoorwaardelijk en zolang ik kan blijf ik hiermee bezig. Het is geen hobby, het is een belangrijk aspect in mijn leven waar ik niet zonder kan”.